top of page
AW-NeedhamHouse-25.jpg

NEEDHAM HOUSE

A search for simplicity drives this project to be both minimal and textural at the same time, punctuating a traditional suburban development with a palette of wood, concrete, and glass.

The lot is narrow and deep, and the house is placed back from the street and across its width, acting as a threshold between front and back. A new grove of mature trees creates a porous buffer from neighborhood activity, while at the rear, an expanded clearing defines a private enclave. The house, sited in between these two realms, is an assembly of raw materials, a charred-wood box perched on a structural pedestal of concrete and steel. The glassy and transparent living spaces are organized by the essential elements of oak millwork that hold high-function parts of the house such as stair, kitchen, bathroom, mudroom. Large panels of glass and rolling doors allow a landscape of sunlight and color to penetrate the calm quietude of this house which remains protected from the street but always a part of the terrace, the yard, and the woods beyond. 

PROJECT LOCATION
Needham, MA

PROJECT SIZE 

5,200 SF

PROJECT TYPE

Residential, Single Family 

CLIENT

Private

AW-NeedhamHouse-18.jpg
AW-NeedhamHouse-19.jpg
AW-NeedhamHouse-21.jpg
AW-NeedhamHouse-03.jpg
AW-NeedhamHouse-31.jpg
AW-NeedhamHouse-Elevations-2.jpg
AW-NeedhamHouse-05.jpg
AW-NeedhamHouse-10.jpg
AW-NeedhamHouse-27.jpg
AW-NeedhamHouse-29.jpg
AW-NeedhamHouse-26.jpg
AW-NeedhamHouse-Sections-2.jpg
AW-NeedhamHouse-17.jpg
AW-NeedhamHouse-24.jpg
AW-NeedhamHouse-Plan-1.jpg
AW-NeedhamHouse-23.jpg

PROJECT COLLABORATORS

LANDSCAPE ARCHITECT

Soren Deniord Design Studio

STRUCTURAL ENGINEER

Silman

ELECTRICAL / AV

Newton Electric

CIVIL ENGINEER

Joseph Porter

CONSTRUCTION / MECHANICAL / PLUMBING

David Tocci

PHOTOGRAPHY

Florian Holzherr

bottom of page